See also: Rihmasto.

Jukka Andersson on Helsingissä asuva ja työskentelevä äänisuunnittelija. Hän perusti vuonna 1996 yhdessä Jarkko Lahden kanssa yhä aktiivisen ambient-äänitaide -projektin nimeltä Rihmasto. Mediatuotteiden suunnittelijaksi (Medianomi AMK, KYAMK) valmistumisen jälkeen Jukka muutti Helsinkiin (2003) ja on työskennellyt äänisuunnittelijana siitä lähtien. Vuonna 2014 hän oli mukana elokuva-taidekollektiivi Takauman perustamisessa.

Töissään Jukka käsittelee ajan ja paikan immersiivistä havainnointia. Hän hyödyntää elokuvan ja radiokuunnelman estetiikkaa käyttäen ympäristö-äänityksiä, Foley-tyyppisiä toiminnallisia ääniä sekä puhtaasti elektronista ja mallinnettua ääntä.

–”Lähtökohtana on ollut luonnon hiljaisuus ja sen katoaminen. Ihmiset käyttävät arjessa vastamelukuulokkeita ja hiljaisuuden löytäminen on jo hyvin vaikeaa jopa luonnosta. Huomaamattomasti ja täysin varoittamatta katoaa paljon hiljaisia luonnon ominaisuuksia. On lajeja jotka eivät pidä ääntä eivätkä muutoinkaan ole välttämättä näyttäviä. Ympäristö itsekin tuottaa hiljaisuutta rikkovaa ääntä. Luonnonmullistukset ovat ilmiöitä joiden syntyyn ihminen voi vaikuttaa.

Äänityksiä herkillä mikrofoneilla, hiljaisia, laajoja ympäristöjä poimien, mikroskooppisia yksityiskohtia ja vielä lähempää tarkastelua värähtelytasolla, elektronisesti tuotetuilla ääniaalloilla ja niiden prosessoinnilla.

Joistain äänityksistä on poistettu lintujen ääniä hiljaisuuden tavoittamiseksi. Muutoinkin soittimet ovat lähinnä sample-pohjaisia ja esimerkiksi granulaariseen synteesiin nojautuvia. Pitkän äänen äärellä soi tilaefektit ja mm. impulssivasteet metsäympäristöstä.”